De praktijk waar de mens
centraal staat!

Wat zijn etalagebenen? ( Claudicatio Intermittens)

Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof. De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de benen. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen dan weer af.

De pijn die optreedt tijdens het lopen kan uw dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op het werk, als in uw sociale contacten. Bovendien vermindert uw conditie als u door de klachten te weinig beweegt.
Doordat het lopen pijn gaat doen, gaat u op een andere geforceerde manier lopen. Als de aandoening langer bestaat kunt u ook last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Wondjes aan been of voet genezen minder goed en gaan soms zweren. Heeft u klachten zoals hierboven beschreven doe er dan iets aan!
Als u denkt dat u last heeft van etalagebenen, dan is het goed om uw huisarts te raadplegen, die u kan doorsturen naar de vaatchirurg. Uitgebreid onderzoek wijst uit of er sprake is van vaatproblematiek en welke behandeling hiervoor nodig is. Vaak wordt u doorverwezen voor gespecialiseerde looptherapie.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De effectiviteit van looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut is wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Onze praktijk is aangesloten bij ClaudicatioNet. Etalagebenen.nl is de site voor patiënten met claudicatio intermittens, ook wel “etalagebenen” genoemd. Etalagebenen.nl is onderdeel van ClaudicatioNet, een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen